Dosud neobjevený region Portugalska, ležící hned nad populárním regionem Algarve, se v poslední době stává kulinářskou a vinařskou perlou, která není ještě přesycena turismem. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska a to díky autentickým restauracím, jež vyzdvihují sto let staré recepty.
V oblasti se vyrábí polovina z celostátní produkce vína a hlavní dominantou je zde víno červené, typické pro region. Co se týče gastronomie, i zde se dají nalézt skvosty, které lahodí chuťovým pohárkům.
Předkrmy se podávají podobně jako ve Španělsku v podobě TAPAS- chuťovky ve formě oliv, regionálních sýrů a klobásek (většinou z typicky černých prasátek), podávané s výtečným domácím čerstvým chlebem.
Hlavní jídlo se skládá většinou z ryb či jiných mořských plodů. Ale často se podává vepřové-zvláště porco preto (černé vepřové), mimořádně šťavnaté maso z prasat chovaných v dubových lesích a krmených převážně žaludy.)
Dezerty jsou velmi sladké a jsou známé již z dob kolem 15.stol., kdy je hlavně pekly jeptišky v klášteře. Základem je většinou cukr a žloutky.
DEN 1: Přílet do Lisabonu, transfer do Alenteja. Procházka městečkem Porto Covo a podél pobřeží (skal. útesy s menšími plážemi), které jsou protkané turistickými traily tzv. ROTA VICENTINA-400 km dlouhé značené stezky napříč regionem Algarve a Alentejo). Zastávka na surfařské pláži, kde lze zajistit lekce surfu. Výtečný oběd v Arte&Sal(specialisté na čerstvé ryby a mořské plody). Odpolední procházka vesnici Cercal do Cacém (cca 4-5km, 1h). Přesun na legendární farmu s černými prasátky, která se tu stala senzací. Degustace ginů na farmě BLACK PIG Destilary . Večeře a nocleh ve 4* butikovém hotelu Santiago Cooking Hotel, specializující se na gastro zářitky.
DEN 2: Návštěva města Mértola, jehož dominantou je starý hrad známý jako Castelo de Mertola. Pod hradem se nachází značně zachovalé archeologické naleziště bývalého islámského obyvatelstva. Oběd v místní restauraci. Přesun do klidného a menšího městečka Beja s malebným historickým centrem a dominantní 42m vysokou hradní věží. Ubytování ve stylovém hotelu Pousada de Beja****s původními prvky a výtečnou kuchyní. Jde o bývalý františkánský klášter ze 13. stol.spadající pod řetězec PESTANA.
DEN 3: Transfer z hotelu, cestou zastávka v malém městečku Serpa, které je tradiční díky svému výraznému aromatickému ovčímu sýru queijo de Serpa. Nalodění na výletní loď a okružní cca 2h plavba po umělém jezeře (přehradě) Alqueva Lake, s širokou nabídkou vodních sportů. Po plavbě následuje oběd v panoramatické restauraci Amieira Marina s výhledem na jezero. Opolední návštěva malebné středověká vesničky Monsaraz, jež si udržuje starověké kouzlo. Dominantou je hrad a kostel ze 14.stol. s výhledem na přehradu Algueva. Podvečerní návštěva vinařství Ervideira Wine Lounge, pyšnící se 160 ha vinic a jehož produkce se datuje již od roku 1880. Návštěva továrny a následná degustace vín a tradičních regionálních produktů. Ubytování a večeře v hotelu Vitoria Stone Hotel****, umístěný v centru historického města EVORA.
DEN 4: Pěší okruh po Evoře, která se považuje hl.městem regionu Alentejo. Je zapsána na seznam UNESCA, jsou zde vidět nejen stopy římské nadvlády, ale také arabské a křesťanské. Oběd ve vyhlášené restauraci Dom Joaquim, oceněné téměř každý rok Michhelinskou hvězdou. Výtečná restaurace s tradičními portugalskými pokrmy. Odpolední návštěva archeologického naleziště Cromeleque dos Almendres.
Podvečerní přesun na letiště a odlet do Prahy.
Program lze upravit, prodloužit nebo spojit s jinými regiony dle přání.